365 dages bytteservice i butikkerne og på BR.dk   |  Fri fragt på køb over 500,-
Ønskeliste
Din kurv

Styrk dit barns grovmotorik

Få inspiration til grovmotorik legetøj og øvelser

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Børn udvikler sig med lynets hast, men som forældre er vi også nødt til bidrage til udviklingen med øvelser og redskaber. Alle børn er forskellige, men fælles for dem alle er, at grov- og finmotorikken er vigtig, når dine børn skal klare sig i dagligdagen.  

På BR.dk står vi ved din side i projektet om at hjælpe dit barn godt på vej, og derfor finder du her en guide til, hvordan du kan udfordre dit barn på bedste vis.

 

Hvad er grovmotorik?

Hvor finmotorikken tager udgangspunkt i de mindre muskelgrupper, tager grovmotorikken omvendt udgangspunkt i større muskelgrupper.

Det betyder altså, at der er tale om ryggen, brystet, armene og benene. Det handler altså om, hvordan dit barn går, løber, tager tøj på og lignende. Hele kroppen bevæges, når der er tale om grovmotorik.  

 

Hvordan kommer grovmotoriske udfordringer til udtryk? 

Mistænker du, at dit barns grovmotorik ikke er så god? Så er der altså rig mulighed for at komme udfordringerne til livs, så dit barn kan udvikle sig i den rigtige retning. Ifølge Dyspraksiforeningen er grovmotoriske udfordringer bl.a. synlige ved, at: 

  • Dit barn har udfordringer med at holde balancen.  

  • Dit barn ofte taber større genstande eller snubler over småting. 

  • Dit barn kæmper med at bedømme fx afstande og retninger (det kan bl.a. komme til udtryk, hvis dit barn har svært ved at gribe en bold). 

  • Dit barn mangler rytme - både i dans og løb.  

 

 

Grovmotorik legetøj

Grovmotorikken trænes faktisk i de fleste dagligdagssituationer. Fx når barnet bærer noget, løber eller hjælper til med de daglige gøremål. Derfor er det en god idé at involvere dit barn i dagligdagens gøremål - det er både hyggeligt og lærerigt.

Der findes dog også grovmotorik legetøj, der hjælper med at styrke grovmotorikken. Med legetøj opfanger dit barn ikke, at det faktisk også styrker grovmotorikken, når det har gang i en sjov leg i sandkassen eller på gyngen. Grovmotorik legetøj kan bl.a. være:

  • Skovle og spande i sandkassen hjælper dit barn med at bruge mange forskellige muskler.
  • Når dit barn cykler eller står på rulleskøjter, træner det balancen og de forskellige grovmotoriske bevægelser.
  • En trampolin er også et perfekt grovmotorik legetøj, fordi det er sjovt og lærerigt på samme tid.

Styrk grovmotorik med sjove øvelser

En god grovmotorik vil altså hjælpe dit barn godt på vej i hverdagen - både i forhold til at begå sig på egen hånd, men også i sociale relationer. Men hvad kan du gøre for at hjælpe dit barn på vej? På BR.dk giver vi dig en række værktøjer og øvelser, som kan styrke dit barns grovmotorik.  

 

1. Lad barnet hjælpe i det daglige 

Det kan være noget så simpelt som, at du lader dit barn tage sit tøj af og på helt selv. Men også, at du lader barnet deltage i dine daglige gøremål som støvsugning og lignende.  

 

2. Tag dit barn med på løbetur 

Det behøver ikke- at være en lang og krævende tur, men det er godt for dit barn at komme ud at løbe. Det kan være på stien rundt om parken, op og ned ad bakken eller på en tur til stranden. 

 

3. Vær aktive i haven 

Sæt gang i haveaktiviteterne med sjippetov, hinkesten, klatring i træerne og boldspil på græsplænen. Hver enkelt aktivitet er sjovt for barnet og styrker grovmotorikken på bedste vis.  

 

4. Slå akrobaterne løs 

Hop så højt, du kan på trampolinen, lad som om, at kantstenen er en line, øv dig i kolbøtter på et blødt underlag eller lær at stå på hænder eller hovedet op af en væg. Særligt bObles kan bruges til at styrke dit barns akrobatiske evner - herunder grovmotorikken.  

 

5. Udnyt enhver legeplads 

Legepladser er et ægte slaraffenland til udvikling af grovmotorikken - så hold jer aldrig tilbage, når I ser én. Lad barnet gynge på gyngestativ, prøve rutsjebanen og hoppe fra sten til sten.  

 

Find grovmotorik legetøj på BR.dk 

Vi elsker at kombinere leg og læring, og derfor baserer hele vores udvalg af legetøj sig også på denne filosofi. Tag et kig i BR.dk’s motoriklegetøj, og find alt det, som kan hjælpe dit barn på vej.

Fyld haven med redskaber fra Gonge og Krea som dit barn helt sikkert vil elske at bruge tid med - og haven bliver straks verdens bedste legeplads.

Populære mærker af motoriklegetøj