365 dages bytteservice i butikkerne og på BR.dk   |  Fri fragt på køb over 500,-
Ønskeliste
Din kurv

Lær at cykle

Lær dit barn at cykle med disse gode råd til cykeltræning

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Når foråret melder sin ankomst, hopper vi på cyklerne og nyder naturen. Her er det en fordel at begynde dit barns cykeltræning, så det også kan lære at cykle. Så kan I nemlig nyde det gode forårsvejr og naturen sammen.

Nedenfor har vi samlet 8 gode råd til at lære dit barn at cykle og blive en god cyklist. Husk, at det handler om at lære, mens man leger. At lære at cykle skal være sjovt! På den måde kan du skabe gode cykeloplevelser for dit barn.

1. Hvornår lærer børn at cykle?

Det er vigtigt, at du kigger på dit barn, når du skal finde ud af, hvornår barnet skal lære at cykle. Faktisk kan børn helt ned til 2,5 år begynde at lære at cykle. Barnet kan typisk begynde at træne cykling, når det er mellem 2,5 og 4 år.

Hvis du ikke synes, at dit barn er klar til at lære at cykle, kan du sagtens vente. Du skal blot være opmærksom på, at jo ældre barnet bliver, jo mere vil det tænke over, at man kan falde på cyklen og slå sig.

 

Vælg den rigtige børnecykel

Når dit barn skal lære at cykle, er det vigtigt, at barnet lærer det på den rigtige cykel. I denne guide hjælper vi dig med at finde ud af, hvordan du vælger den rigtige børnecykel til dit barn. Du kan bl.a. læse mere om størrelser, designs og tilbehør til børnecyklen.

2. Start med en løbecykel

Inden dit barn skal prøve kræfter med en rigtig cykel, kan det være en god idé at give dem en løbecykel. Det er nemlig en god måde at lære dit barn bevægelserne og fornemmelsen af at sidde på en cykel.

En løbecykel kan gøre det nemmere for dit barn at lære at cykle på en rigtig cykel, når cykeltræningen skal begynde. Den kan også være med til at gøre barnet mere sikker på cyklen, fordi dit barn har cyklet meget på en løbecykel.

 

3. Husk cykelhjelmen

Selvom du blot skal lære dit barn at cykle et sikkert sted til at starte med, er det vigtigt, at dit barn bruger en cykelhjelm. Den beskytter barnets hoved, og det er særligt vigtigt, når dit barn skal lære at cykle. Det er nemlig svært at lære at cykle uden at vælte én eneste gang.

Derudover lærer dit barn også, at man skal bruge cykelhjelm, når man bevæger sig ud på cyklen - både i trafikken og på lukkede veje. Lær dit barn at bruge cykelhjelm i en tidlig alder, så det bliver naturligt for dem at tage hjelmen på, når de skal en tur ud på jernhesten.

Den rette størrelse cykelhjelm til børn

Det er vigtigt at huske cykelhjelmen, når man bevæger sig ud på cyklen - det gælder for både børn og voksne. I denne guide giver dig alt, du skal vide om cykelhjelme, når du skal vælge en cykelhjelm til dit barn. Det er vigtigt, at cykelhjelmen sidder korrekt, så den beskytter barnets hoved bedst muligt.

4. Cykeltræning på et blødere underlag

For at skåne dit barn mest muligt i forhold til at slå sig, kan I begynde cykeltræningen på et blødere underlag såsom græs. Et blødt underlag hjælper med, at dit barn ikke slår sig lige så meget, hvis barnet skulle falde. Så kan I altid bevæge jer ud på asfalten senere.

Derudover kan du også klæde dit barn ordentligt på til cykeltræningen. Vi anbefaler, at du fx bruger en gammel flyverdragt eller gamle overtræksbukser, der kan beskytte barnet bedre mod at slå sig. Det er en god idé at bruge gammelt og tykt tøj, der godt må gå i stykker under cykeltræningen.

 

5. Lær dit barn at cykle med støttehjul eller cykelstang

Det kan være svært for børn at holde balancen på en cykel, men heldigvis findes der hjælpemidler, du kan bruge til at støtte dit barn og gøre dem trygge på cyklen. Når dit barn er blevet mere tryg på cyklen, kan I stoppe med at bruge hjælpemidlerne.

 

 

Støttehjul til børn

En cykel med støttehjul kan hjælpe dit barn med at holde balancen på cyklen. De kan justeres, så I kan rette dem til løbende, når barnet bliver bedre til at holde balancen. De kan selvfølgelig også tages af, når dit barn er tryg nok ved at cykle selv.

Hvis dit barn har brugt en løbecykel, kan det dog være svært for barnet at bruge støttehjul. Det kan nemlig være svært at lære at cykle på fire hjul, når barnet har været vant til to. Derfor kan det være en fordel at fravælge støttehjulene og prøve kræfter med et andet hjælpemiddel.

 

Cykelstang til børn

En cykelstang er en anden god mulighed for at træne dit barns balance på cyklen. Det er vigtigt, at du fortæller dit barn, at du ikke slipper cykelstangen uden at sige det eller før barnet siger til. Dit barn skal have tillid til, at du støtter og hjælper dem til de er klar til at cykle selv.

Men hvornår skal du så give slip? Du skal skubbe cyklen let med cykelstangen, mens dit barn træder i pedalerne. Dit barn skal cykle hurtigt nok til, at det selv kan holde balancen. Du kan slippe cykelstangen, når dit barn selv cykler, og du ikke hjælper til – selvfølgelig efter aftale med dit barn.

 

 

6. Lær dit barn at bruge bremsen

Når dit barn har lært at cykle, skal det selvfølgelig også lære at bruge bremsen, så det kan stoppe cyklen. Det er vigtigt at fortælle dit barn, at der findes to forskellige bremser på cyklen: en håndbremse og en fodbremse.

Håndbremsen kan dit barn bruge til at stoppe cyklen helt, når den er langt nede i fart, hvor fodbremsen kan bruges til at sænke farten. Det er vigtigt, at dit barn kender forskellen på bremserne, for det kan være farligt at bruge håndbremsen, når cyklen er i høj fart.

 

7. Vær tålmodig

Det er ikke alle børn, der er glade for at cykle og lærer det hurtigt. Dit barn kan ikke lære at cykle uden at falde og slå sig, og for nogle kan det være en træls oplevelse. Derfor er det vigtigt, at du lytter til dit barn og spørger, om det er klar til at prøve igen efter et fald.

Hvis dit barn ikke vil prøve igen, kan I sagtens øve cykeltræningen en anden dag. Det betyder nemlig ikke noget, hvor hurtigt dit barn lærer at cykle. Det vigtigste er, at de bliver trygge på cyklen og bliver glade for at cykle – og selvfølgelig at de bliver gode børnecyklister.

Husk også at opmuntre dit barn undervejs. Det kræver tid og øvelse at lære at cykle, og dit barn vil slå sig undervejs. Fortæl dit barn, at det er okay at falde og at de skal op på jernhesten igen, men pres ikke barnet for meget, for det skal ikke blive en træls oplevelse at lære at cykle.

 

8. Cykellege

Når dit barn skal lære at cykle, skal det lære at holde balancen og holde fødderne på pedalerne. Dit barn er først klar til at cykle i trafikken, når det kan koncentrere sig om de ting, der sker rundt omkring i trafikken.

For at hjælpe dit barn til at blive en sikker og opmærksom cyklist, har Cyklistforbundet samlet nogle cykellege, der kan gøre dit barn glad for at cykle. Børn opdager ikke, at cykellegene faktisk handler om at blive en sikker cyklist – de ser det nemlig bare som en leg.