365 dages bytteservice i butikkerne og på BR.dk   |  Fri fragt på køb over 500,-
Ønskeliste
Din kurv

Bad baby: Sådan gør du

Bliv klar til din babys første bad

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Det kan virke skræmmende at skulle give baby sit første bad. Vil babyen kunne lide det eller græde og blive ulykkelig? Vi giver dig gode råd til din babys første bad, så både du og dit barn kan blive trygge ved badet og få en god oplevelse.

 

Hvornår skal baby i bad?

En mæt baby er ofte en glad baby. Derfor er det en god idé at give din baby mad, inden barnet skal i vandet for første gang. Vent evt. en halv time efter måltidet, så din baby er klar til noget nyt. Dette gælder også, når din baby har vænnet sig til at komme i bad.

Derudover er det også fordel at bade baby, når barnet er veludhvilet og frisk, så den ikke er for træt til at pjaske i vandet. På den måde kan du mindske risikoen for, at barnet bliver utilfreds og ked af det.

 

 

Hvor ofte skal baby i bad?

Det er meget forskelligt, hvor ofte forældre bader deres baby. Du kan fx bade dit barn dagligt, men du kan også gøre det et par gange om ugen. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor gammel barnet er og hvor meget barnet kravler rundt osv.

For at din baby vænner sig til at komme ned i det varme bad, er det en fordel, hvis du vasker din baby 1-2 gange om ugen. Så vil dit barn nemlig kunne huske oplevelsen af at være i vandet og dermed vænne sig mere til det.

 

Babybad temperatur

Vandet må hverken være for koldt eller for varmt til det lille menneske. Det er vigtigt, at dit barn bader i vand, der er omkring 37 grader varmt, så det passer til kropstemperaturen. Hvis vandet er over 38 grader, er det for varmt for din baby.

Babyens hud er nemlig mere følsom og sårbar end voksnes. Hav derfor et badetermometer klar, så du kan tjekke temperaturen. Det er en god idé at måle vandets temperatur både mens du fylder vand i og inden babyen kommer i vandet.

Når du efterhånden er blevet en haj til at bade din baby, har du sikkert vænnet dig til rutinen og kan bedre mærke temperaturen på vandet med enten dit håndled eller din albue.

Baby bad sæbe

At bruge sæbe og vaske hår er faktisk ikke nødvendigt, når baby skal bades. Hvis I bader ofte, er det en god idé at tilføje en lille smule babyolie i vandet for at holde dit barns hud blød og fugtig. På den måde kan du undgå, at din babys hud tørrer lidt ud pga. vandet.

Når barnet bliver ældre og udforsker verdenen lidt mere, kan det være nødvendigt at bruge en mild sæbe i badet og vaske håret for at fjerne evt. skidt, din baby har fået på sig i løbet af dagens strabadser.

 

Gode tips til babys første bad

Det er ikke kun babyen, der skal vænne sig til at blive badet. Det er også jer som forældre, der skal vænne jer til den nye rutine. Husk på, at det er okay at være nervøs og fumle lidt rundt, for I skal nok blive trygge ved det. Nedenfor er nogle tips til at gøre babys første bad nemmere:

  • Vær to om at bade baby de første gange, så I kan støtte og hjælpe hinanden.
  • Læg håndklæde, ble og tøj frem, så I er klar til at tørre baby og komme tilbage i de vante rammer.
  • Hvis dit barn ikke er helt tilfreds i vandet, kan du lægge en stofble på maven for at give tryghed.
  • Snak til den lille undervejs og fortæl, hvad I gør.
  • Husk at hygge jer og vær rolige.


Det er også vigtigt, at I ikke lader badet tage for lang tid. I starten kan et bad være mellem 5-10 minutter - det er ganske fint. Barnet skal have tid til at lære vandet at kende, men badet må heller ikke tage for lang tid, så vandet bliver koldt.

Husk også, at selvom jeres baby giver lyd fra sig, betyder det ikke altid, at barnet er utilfreds. Hvis dit barn bliver meget ked af det, er det selvfølgelig bedst, at I afslutter badet og får ro på igen. Du kan læse flere gode råd til baby bad i Sundhedsstyrelsens håndbog til forældre til 0-2 årige.

 

 

Når baby bad bliver hyggeligt

På et tidspunkt vil dit barn helt sikkert vænne sig til det dejlige vand. Her kan du med fordel tilføje noget badelegetøj som dit barn kan lege med, mens badet er i gang. Så bliver det måske lidt nemmere at få vasket dit barn.

Badelegetøjet har flere gode fordele for både dig som forælder og dit barn:

  • Det kan give dit barn oplevelsen af, at et bad sagtens kan være hyggeligt og sjovt.
  • Din baby kan være kreativ og lege med vandet, mens du tager dig af at vaske barnet.
  • Det meste badelegetøj kan styrke dit barns motorik, så det er bare med at slå sig løs.


Der findes mange forskellige slags badelegetøj. Læg mærke til, om dit barn er klar til at lege i vandet. Der er ingen grund til at købe store, pjaskende ting, hvis dit barn ikke er helt tryg eller ikke bryder sig om pjaskeriet. Nedenfor har vi delt badelegetøjet op i alderen 1-3 år.

 

Badelegetøj 1 år

Hvis din baby ikke er helt vild med at bade, er det en god idé at vælge noget legetøj, der ikke pjasker eller larmer for meget. Det kan fx være en lille and eller nogle fisk, der flyder rundt og skaber lidt hygge i badet, så dit barn er beskæftiget undervejs.

Små flydende dyr kan være fint og hyggeligt, så barnet kan fokusere på noget andet og blive underholdt af de små flydende ting. Det kan også hjælpe din baby med at føle sig tryg, hvilket kan betyde, at din baby kan nyde badet mere. Mærker som Spire og Playgro har mange fine og små stykker badelegetøj til 1 årige.

Badelegetøj 2 år

Når dit barn bliver lidt ældre, kan du finde noget badelegetøj, der kan pjaske lidt mere og hvor dit barn aktivt kan lege med det. Det kan fx være en svømmende frø, en elefant, der kan sprøjte vand ud af snablen eller en sjov vandmølle.

Du kan bl.a. se det fine udvalg af badelegetøj fra Spire, der er farverigt og underholdende. Her kan du helt sikkert finde badelegetøj til en 2 årig, der godt kan lide at plaske og sjaske, når det er badetid.

 

Badelegetøj 3 år

Som 3 årig kan det være, at dit barn har udviklet sig til at være en vaskeægte vandhund! Her kan lidt større legetøj til badet, der kan sprøjte med masser af vand, være sagen for dit barn. Der er garanti for latter og hygge, når barnet fordyber sig i leg i det varme vand.

Legetøj til badet fra Yookidoo kan være perfekt til den vandglade lille størrelse, da det kan sprøjte og bruse med vand, og det har masser af sjove effekter og muligheder for vandleg. Du kan også se vores udvalg af badelegetøj til 3 årige. Men pas på – måske bliver dit barn slet ikke til at få op af vandet igen!

Mangler I legetøj til badet?

Populære mærker