365 dages bytteservice i butikkerne og på BR.dk   |  Fri fragt på køb over 500,-
Ønskeliste
Din kurv

Leg din tumling i topform

Øvelse gør mester. Sådan er det med de fleste ting her i livet – også når det kommer til dit barns motorik. Her får du ergoterapeutens bedste tips til at få mere leg og bevægelse ind i hverdagen, så dit barn kan gå livet i møde i fuldt firspring!

 

0-1 år: Den lille baby

Den allerførste tid vil din baby allerhelst ligge i dine arme, men snart begynder det at holde hovedet selv og møffe sig rundt på maven. Før et lille barn kan begribe verden, må det gribe det. Altså: En baby udforsker verden for at lære den og sig selv at kende. Både ved at sutte på og røre ved alt fra rangler til mors og fars hårpragt. Hjernen er endnu umoden og uerfaren, derfor er dit lille blebarns bevægelser dybt ukoordinerede. Hun skal først nu til at lære at bruge sine arme, ben og øvrige krop. Til at finde balancen, styrke muskler, led og knogler og sanse forskellige underlag, såsom tæpper, gulvbrædder og græs. Hun skal falde på halen og fejle et utal af gange, men med tiden – og med din hjælp – erfarer din guldklump, hvad der skal til for at komme frem i verden. Og pludselig står hun på to ben!

Sådan stimulerer du din babys motorik: Babyer elsker at tumle. At svinge, snurre, dreje og vende på hovedet. Du kan også træne de små, buttede babyben ved at cykle rundt med dem, lave babyyoga eller sætte gang i hele kroppen med en plasketur i svømmehallen. En gåvogn er genial, når mini endnu er lidt usikker på benene, men øver sig på at stå oprejst, mens en lille bold træner hendes fingergreb og trang til at kravle. Derudover stimulerer en tumletop balancen, og et sansetæppe med legestativ aktiverer følesansen og gør underværker for den maveliggende stilling, som styrker barnets nakke og ryg.

Når familiens mindste begynder at spise mos og fast føde, så lad hende endelig lege med maden og spise selv. Også selvom der er garanti for leverpostejsfingre über alles! Det træner nemlig dit barns øje-hånd koordination – så på sigt lærer arvingen altså at ramme munden. Thank god!


1-2 år: Miniputten
Din lille krudtugle drøner rundt! Det har kostet stribevis af buler i panden og blå mærker på knæene, men nu kan hun gå på to ben. Og du har formentlig fået travlt med at holde øje med din hurtigløber, der kan alt og vil alt selv! Også finmotorikken sker der ting og sager med. Dit barn har lært det uhyre vigtige pincetgreb at kende, så nu kan hun gribe om en agurkestav og holde ordentligt på en ske. Koordinationsevnen er væsentligt forbedret, så nu ender maden rent faktisk, hvor den skal: I munden. Yes!

Sådan stimulerer du miniputtens motorik: Tag naturen i brug. Her er masser af nye underlag at øve sig på at gå på: En nubret træstamme, trappetrin og sumpet skovbund. Også rutsjebaner, legetøjsstativer og gynger er et hit og tilmed god muskel-, led- og balancetræning for din lille krudtugle. Alt, der kan trækkes hen ad gulvet i snor eller på hjul, hjælper miniputtens første skridt på vej, puttekasser stimulerer øje-hånd koordinationen, og kravletunneller og skumklodser styrker balancesansen.

Et godt tip er også at lade barnet stå for selv at tage bukserne af, stige ind og ud af bilen og komme op og ned ad stolen. Gør det eventuelt til en konkurrence om, hvor hurtigt hun kan komme fra hoveddøren ud til bilen eller cyklen. Alting er meget sjovere, når man gør det til en leg.
 

2-3 år: Puslingen

Dit barn er blevet sikkerheden selv på benene. End ikke et trappetrin kan få hende på slingrekurs. Det skyldes, at undervognen nu er stærkere, at hun har udviklet rotation omkring rygsøjlen, og at hun har en langt bedre fodafvikling. Hun klatrer, kravler, hopper og springer derudaf. Måske det giver dig dårlige nerver, når lillefisen gynger vildt eller klatrer til tops i legestativet, men modstå trangen til at sige ’pas på’ hele tiden. Børn skal lege vildt, kun sådan lærer de, hvad deres kroppe er i stand til, og hvor grænserne for deres formåen går.

Sådan stimulerer du puslingens motorik: Hvis der er noget, der kan få en pusling i hopla, så er det en god, gammeldags vandkamp! I det hele taget indbyder vand til leg i timevis, og så stimulerer det følesansen. De små vandhunde kan øve sig på at lave kolbøtter, stå på hovedet og svømme med din hjælp. Derudover er rebstiger og udendørsspil, hvor man skal kaste, skyde eller ramme, med til at forbedre barnets øje-hånd koordination. Klatrestativer, rutsjebaner og store byggeklodser sætter skub i udviklingen af både muskler, led og balancesans. Og så et lille staldtip: I stedet for at slæbe klapvognen med på familietur, så lad din lille energibombe tage det trehjulede løbehjul eller løbecyklen – det er langt sjovere (og meget bedre) end at sidde bomstille på sin mås.

Vær heller ikke bange for at inddrage dit barn i de daglige gøremål. Hun kan sagtens være med til at ælte bolledejen, klæde sig selv på og bære sin egen rygsæk.

 

3 gode grunde til at få mere leg og bevægelse ind i hverdagen
1. Vi lever i en tid, hvor teknologien sejrer. Derfor er der behov for at sætte tid af til leg og bevægelse. Skærmtid kan være fint, den må bare aldrig træde i stedet for den fysiske udfoldelse. Særligt de første ti år af et barns liv skal kroppen stimuleres gennem fysisk leg, for børn tilegner sig viden via kroppen.
 

2. Bevægelse avler god søvn, god appetit og giver et sundt forhold til krop og vægt langt ind i voksenlivet. Leg styrker dit barns kropsbevidsthed og giver det vigtige erfaringer, som det kan bruge på sin videre færd i livet.

3. Den grundlæggende motorik skal være på plads, før barnet kan lære noget. Hvis ikke det har styr på sin krop og koordinering, bliver det praktisk talt umuligt også at koncentrere sig om at lytte efter, når mor og far eller pædagogen taler.

 

Om eksperten

Mette Vainer Wegloop er børneergoterapeut, kranio-sakral terapeut og indehaver af Tumlastik.dk.
Mette beskæftiger sig til dagligt med børns motoriske udvikling og er forfatter til bogen ’Leg med din baby’ og medforfatter til ’Tumlebiller og dansemus’. Se mere på tumlastik.dk

INSPIRATION