Fri fragt på ordre over 599 kr. (Gælder ikke BigNHeavy produkter)

0

Myter om legetøjssikkerhed

Trælegetøj er mere sikkert end legetøj af plastik, og man kan producere legetøj uden kemikalier. Er disse påstande sande eller falske?

Læs mere om almindelige misforståelser om legetøj her.

Der er meget farligt legetøj på markedet

Ja og nej!

Ansete producenter og detailhandlere investerer mange ressourcer i at sikre, at det legetøj, de fremstiller og sælger, er sikkert. Så det er svært at finde farligt legetøj hos dem.

Af og til citerer medierne historier om legetøj, der dumper i diverse undersøgelser. Det er ikke en afspejling af markedets tilstand, men et tegn på, at de personer, der foretager undersøgelserne, er meget kompetente. Ved at bruge deres erfaring og viden kan de identificere legetøj, der sandsynligvis vil skabe problemer, og de udvælger naturligvis disse stykker legetøj til yderligere tests.

Som forælder kan man hjælp sine børn til at lege sikkert ved altid at købe legetøj fra pålidelige forhandlere, vælge det rette legetøj, sørge for, at det bruges som påtænkt, overvåge børnenes leg og holde mindre børn væk fra legetøj, der er tiltænkt ældre børn.

Legetøj, der indeholder PVC, er skadeligt for børn

Nej!

PVC i legetøj er et emne, der har ramt mange avisoverskrifter rundt omkring i verden og stadig debatteres heftigt i medierne.

PVC overholder alle internationale standarder for sikkerhed og sundhed. Det er blevet brugt i mere end 40 år, og da det er ét af de mest testede plastmaterialer i verden, kan man roligt sige, at det ikke udgør nogen risiko for børn at lege med legetøj, der indeholder PVC.

Sundhedsfaren ved PVC handler ikke om selve materialet, men om de stoffer der tilsættes. Tidligere tilsatte man f.eks. ftalater i PVC-produkter for at gøre plasticmaterialet mere fleksibelt. Men det gør man ikke længere, fordi man mener, at nogle ftalater kan være hormonforstyrrende.

Noget af vores plasticlegetøj, som f.eks. dukker, oppusteligt legetøj og actionfigurer, indeholder PVC. Derimod accepterer vi ikke brugen af nogen som helst ftalater i det legetøj, vi sælger. I dag har man udviklet nye og sikre alternativer til blødgøring af PVC.

Noget af vores plasticlegetøj, som f.eks. dukker, oppusteligt legetøj og actionfigurer, indeholder PVC. Derimod accepterer vi ikke brugen af nogen som helst ftalater i det legetøj, vi sælger. I dag har man udviklet nye og sikre alternativer til blødgøring af PVC.

Kontollen med legetøjssikkerhed er ikke streng nok

Nej!

Legetøj, der bliver solgt i EU, må ikke indeholde stoffer, der er farlige, og som børn kan blive udsat for. Legetøjsfirmaer bruger mange ressourcer og store bestræbelser på at sørge for, at deres produkter er sikre. Selvom et stykke legetøj indeholder et specifikt stof, betyder det ikke, at børn udsættes for dette stof, og så længe børn ikke udsættes for denne fare, er der ingen risiko. F.eks. indeholder en rangle til små børn mange, små dele, der kan larme, når barnet ryster den. Sådanne små dele kan udgøre en fare, fordi mindre børn vil kunne blive kvalt i dem. Men fordi de små dele er utilgængelige, er der ingen risiko for, at barnet udsættes for dem. Det samme gør sig gældende for det materiale, som ranglen er lavet af. Dette aspekt ignoreres ofte af journalister, og det giver anledning til mange grundløse historier om "giftigt legetøj".

Legetøj indeholder farlige kemikalier

Nej!

Legetøj, der bliver solgt i EU, må ikke indeholde stoffer, der er farlige, og som børn kan blive udsat for. Legetøjsfirmaer bruger mange ressourcer og store bestræbelser på at sørge for, at deres produkter er sikre.

Selvom et stykke legetøj indeholder et specifikt stof, betyder det ikke, at børn udsættes for dette stof, og så længe børn ikke udsættes for denne fare, er der ingen risiko. F.eks. indeholder en rangle til små børn mange, små dele, der kan larme, når barnet ryster den. Sådanne små dele kan udgøre en fare, fordi mindre børn vil kunne blive kvalt i dem. Men fordi de små dele er utilgængelige, er der ingen risiko for, at barnet udsættes for dem. Det samme gør sig gældende for det materiale, som ranglen er lavet af. Dette aspekt ignoreres ofte af journalister, og det giver anledning til mange grundløse historier om "giftigt legetøj".

Legetøj, der fremstilles i Kina, er mindre sikkert

Nej!

Det er ikke vigtigt, hvor legetøj fremstilles. Det er de samme regler, der gælder for alt legetøj i EU, uanset hvor det er fremstillet. Hvis legetøjet er fremstillet uden for EU, skal importøren sammen med producenten sikre, at legetøjet opfylder alle sikkerhedskrav. Legetøj, der fremstilles i Kina, udgør en stor del af det farlige legetøj, der findes, fordi det udgør en stor del af alt det legetøj, der sælges.

Trælegetøj er sikrere end plastiklegetøj

Nej!

Træ er et naturligt materiale og kan derfor fremstå som et sikkert valg, men virkeligheden er en ganske anden. Grundet de naturlige variationer og fejl, der kan være i træ, skal der være et meget strengt kvalitetskontrolsystem. Træ kan revne og bøje, og ikke alle stykker træ har den samme styrke. Desuden kan træ, der udsættes for fugt, udvide sig, så tørringen af træet skal også undergå en streng kontrol.

En korrekt opsat støbemaskine, der vedligeholdes, kan fremstille i titusindvis af så godt som identiske plastikdele med et meget lavere antal defekte dele.

Hvis træet males eller lakeres, kommer barnet ikke i berøring med træet, men kun med malingen eller lakken.

Er det muligt at fremstille legetøj uden kemikalier?

Nej!

Alt i verden er kemi. F.eks. er H2O, formlen for vand, sammensat af brint og ilt. Vi kan ikke leve uden kemikalier. Nogle kemikalier findes naturligt i vores miljø eller i råmaterialer, mens andre bruges til fremstilling af produkter grundet deres sikkerhedsmæssige egenskaber. Naturlige materialer kan også bestå af kemikalier, og det er derfor ikke muligt at have en verden uden kemikalier.

Vi bruger cookies Accepter Læs mere