365 dages bytteservice i butikkerne og på BR.dk   |  Fri fragt på køb over 500,-
Ønskeliste
Din kurv

Festlig fastelavn

Plager ungerne om en fastelavnsfest? No problem. Her får du 10 gode råd til en sjov og overskuelig fest for både børn og voksne.

 

1 - Noget at glæde sig til

Hvem siger, at festen først starter på selve dagen? Fine invitationer giver noget at glæde sig til. I kan finde
masser af inspiration og skabeloner på nettet, eller måske kreerer I jeres helt egen med farvet papir, glimmer, pailletter eller noget helt fjerde. Slip ungerne løs – de vil elske at være med.

Husk: Gæstens navn, tidspunkt og sted for festen, og om man skal komme udklædt.

 

2 - Ris for sjov

I 1700-tallet var det særligt de unge karle og piger, der ’risede hinanden op’ – en drilleskik, som dog også
symboliserede frugtbarhed. I dag er fastelavnsriset ren til pynt og en hyggelig tradition. Find kviste og grene i naturen, og pynt med silkepapir, en sort kat i karton og måske lidt slik. I kan også klippe masker og pynte med fjer. Her kan alle være med.

 

3 - Men jeg troede ...

Er dit barns forestilling om fest et gulv dækket af balloner og høj musik, mens du mere er til sirlig borddækning og fine kager? Tal forventningerne igennem: Hvem skal med? Hvad skal I lave til festen. Hvad skal I spise? Hvad kan dit barn bestemme, og hvad vil du gerne have vetoret på? Det er langt bedre at tage det i planlægningen frem for nedsmeltninger over bristede forventninger på dagen.

 

4 - Tip tap tønde

Til festen skal I selvfølgelig ’Slå katten af tønden’ og udnævne en kattekonge og -dronning. Men hvad med
selve tønden? Find skabeloner på nettet af katte og masker, eller klip i fri hånd. Mal med farver eller lim farvestrålende pomponer direkte på tønden. Eller vælg den lette(re) løsning, og køb selvklæbende
pynt, så har du en fin tønde på ti minutter. Smart.

 

5 - Spiderman eller Pippi

Ingen fastelavnsfest uden udklædning! Dit barn kan have uanede ideer om, hvad det gerne vil være klædt
ud som. Også her er det en god ide at tale forventningerne igennem. Hvad er der af muligheder? Kan I
selv kreere et kostume, køber I det hele færdigt, eller kan du sammensætte et kostume af nyt og genbrug? Husk, at kostumer sagtens kan gå i arv til lillebror eller -søster, og at klæd-ud-kassen kan bruges hele året. En fægtekamp gør sig langt bedre med ridderkappe, man danser godt i tylskørter, og man bliver altså bare
stærkere i en spidermandragt – også når det ikke længere er fastelavn.

 

6 - Ja, mor og far.

Også jer! Hvad skal du selv være? En heks? En ridder eller en gulerod? De fleste børn elsker, når mor og far går all in og selv leger med. Pinligt? No way! I hvert fald ikke, hvis alle voksne skal komme udklædte til festen. Lidt ansigtsmaling på kinden eller en sjov hat kan også gøre en stor forskel.

 

7 - Dengang jeg var barn...

Fortæl om din egen barndom. Måske gik du rundt i kvarteret og raslede, længe før Halloween kom til
Danmark. Hvad betyder det egentlig at ’slå katten af tønden’? Hvorfor klæder vi os ud? Og hvorfor spiser vi
fastelavnsboller? Måske kender du svarene – ellers kan du og dit barn finde dem sammen. På biblioteket,
på nettet eller måske hos bedsteforældrene.

 

8 - Planlæg sjove aktiviteter

Selv om festen måske kun varer et par timer eller tre, er det en god ide med planlagte aktiviteter i baghånden. I kan introducere ungerne for den gamle leg ’bide til bolle’, hvor man skal spise en bolle fra en snor uden at bruge hænderne, eller skifte bollen ud med lakridssnørebånd og se, hvem der hurtigst får spist op. Go!

 

9 - Andre voksne, tak!

Hvis du allerede har holdt børnefødselsdag for børnehaven eller klassen, ved du også, at to håndfulde børn
hurtigt kan køre to voksne fuldstændig i sænk. Nogen skal trøstes, nogen skal tisse, og nogen vil hellere kaste med maden end putte den i munden. Med flere voksne kommer der som regel mere ro på. Inviter bedsteforældrene – eller hold fest for både børn og voksne. Så gentager du gerne succesen.

 

10 - Sing along

Husker du: ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg haaave …” Eller hvad med: ”Kan du gætte, hvem jeg er, kan du gætte, hvem jeg er?” Hvis børnene ikke kender dem, er det måske på tide. Lad flokken af Ninjago’er, Elsa’er og pirater skråle sig hæse i de skønne klassikere.