365 dages bytteservice - i butikkerne og på BR.dk
Ønskeliste
Din kurv

Droneregler - har du styr på dem?

At give sig i kast med droneflyvning bliver mere og mere populært - og hos BR forstår vi godt hvorfor. Der findes jo et utal af muligheder med droner! Du kan filme overdådige videoer, tage flotte landskabsbilleder og flyve afsted på spændende flyvemissioner.

Men hvordan er det nu lige, at dronereglerne er? Kan alle bare gå i gang med det samme? Og hvad skal du være opmærksom på, når du flyver? I denne guide vil vi gøre dig klogere på, hvordan du overholder reglerne.

Inden du går i gang - hvad skal du huske?

Det er faktisk slet ikke så besværligt at blive kvalificeret til at flyve med drone - så længe du flyver væk fra tætbefolkede områder.

Inden du går i gang, skal du anskaffe dig et dronetegn inde på dronetegn.dk. Det består ganske enkelt af en lille test, hvor du skal besvare nogle spørgsmål om dronereglerne i Danmark. Når du har svaret korrekt, modtager du dit dronetegn på e-mail.

Hvis du blot sætter dig ind i dronereglerne, blandt andet ved hjælp af denne guide, er du klædt på til at besvare spørgsmålene korrekt.

Derudover skal du også huske at få tegnet en droneforsikring, inden du sætter den i luften. På den måde er du dækket, hvis der skulle ske nogle skader - dog gælder det kun for droner, der vejer over 250 gram.

Det er vigtigt, at du altid har dit dronetegn og forsikringsdokument med dig, når du flyver med dronen.

Hvor må du flyve?

Selvom du har styr på dronetegnet, betyder det ikke, at du blot kan sætte dronen op alle steder. Der er nemlig klare regler for, hvor du må flyve med drone. så længe der ikke er tale om professionel flyvning.

 • Du må flyve 50 meter uden for bymæssigt område. Det kan være svært at definere, hvad der går under det bymæssige område, og derfor kan det være en god idé, hvis du blot holder dig til skovarealer, landområder og lignende.
 • Det er vigtigt, at du er opmærksom på andre ting i luften. Du kan holde dig orienteret på droneluftrum.dk, som løbende opdateres.
 • Du skal holde dig i minimum 5 km afstand fra lufthavne, da din drone ikke må forstyrre flytrafikken. De militære flyvestationer i Aalborg, Karup og Skrydstrup skal du holde 8 km afstand til.
 • Du skal holde dig minimum 50 m fra mennesker, og det gælder også tilfældigt forbipasserende.
 • Du skal holde dig minimum 150 m fra trafikerede veje. Det er dog tilladt at overflyve en vej, som er øde.
 • Det kan være fristende at flyve henover uheldssteder, men her skal du også holde dig på minimum 150 m afstand. Det skyldes, at du ikke må forstyrre beredskabets arbejde.
 • Hold dig væk fra særligt følsomme områder som fuglereder og lignende.
 • Sidst, men ikke mindst, må du ikke overflyve private grunde uden tilladelse.


Hvordan må du flyve?

Nu har du styr på, hvor du må flyve, men det er også vigtigt med nogle værktøjer til, hvordan du flyver med din drone.

 • Du må ikke flyve over 100 meter over jorden. Dette hænger sammen med, at du ikke må forstyrre lufttrafikken, og du skal samtidig have mulighed for kontrol over din drone.
 • Du skal altid have øjne på din drone. Det vil sige, at du ikke må flyve den længere væk, end du kan se den.
 • Hvis du flyver om natten, skal du huske at have belysning på din drone.


Øvelse gør mester

Nu har du styr på de basale droneregler. Husk dog, at selvom du har læst guiden, så er tommelfingerreglen altid, at øvelse gør mester. Det vigtigste er altså, at du tager dig tid til at lære din drone godt at kende og øver dig, inden du kaster dig ud på nye områder.

Populære mærker